Korte beschrijving zagen.

Hieronder ziet U een aantal foto's die een deel van de zaagvoortgang weergeven. U kunt de foto's vergroten door erop te klikken.

Als eerste wordt er een boomstam op de zaagslede gelegd. De stam zelf rust op een aantal zomers, dat zijn de horizontale dwarsbalken die weer op de zaagslede liggen. Nadat deze is uitgelijnd wordt de boomstam stevig vastgesjord op de zaagslede. Een aantal kneppels (essenhouten stokken) worden strak over de boomstam geklemd. De eventuele ruimte tussen boomstam en zomers wordt met planken en wiggen strak opgevuld.
boom op slede; klik voor vergrotingOmdat de zaagslede maar 10 meter lang is steekt nog een flink deel van de boomstam uit achter de zaagslede. Achterop de slede wordt de stam ook nog eens vastgewigd om zijwaarts verschuiven te voorkomen.
vastsjorren boom met kneppels; klik voor vergrotingDe zagen worden met behulp van afstandsblokjes en -plankjes op de juiste maat gezet. Op deze foto wordt er een lange schoor gezaagd van 18 cm vierkant. In het zaagraam zijn twee pakketten zagen te zien. De opening tussen deze pakketten levert de schoor van 18 cm vierkant op. De overige zagen leveren planken op van ca. 2.5 cm dik. Tijdens het zagen wordt de zaagslede, met daarop de boomstam, door het krabbelwerk telkens een klein eindje vooruit geschoven. Naarmate het zagen vordert moeten dus de zomers en kneppels van de ene kant van het zaagraam verplaatst worden naar de andere kant.
de eerste meters gezaagd; klik voor vergroting

detail zaagraam; klik voor vergrotingDe lengte van de zaagslede is 10 meter. Toch moet er meestal een boomstam gezaagd worden die langer is dan 10 meter. Hoe gaat dat dan ? Als tijdens het zagen het einde van de zaagslede bereikt is, wordt de boomstam losgemaakt van de zaagslede. Vervolgens wordt de stam een eindje opgehesen. Terwijl de stam op dezelfde plaats blijft hangen wordt de zaagslede weer "teruggereden" naar de beginpositie. De zomers worden weer op de zaagslede gelegd en de boomstam wordt weer neergelaten op de zomers. Het al gezaagde deel van de stam steek nu dus aan de andere kant een flink eind uit over de zaagslede. Daarna moet de stam natuurlijk weer netjes worden uitgelijnd. Alles weer vastsjorren met de kneppels en de volgende 10 meter kan gezaagd worden.
eerste zaging klaar; klik voor vergrotingIs de stam op deze manier volledig gezaagd, dan hebben we dus uit de stam een balk gezaagd die al wel de juiste breedte heeft, maar nog niet de juiste hoogte. De stam wordt nu weer losgemaakt van de zaagslede en vervolgens met een van de gezaagde, platte kanten weer opnieuw op de zaagslede gelegd. Nu begint het hele proces opnieuw, om de stam in de andere richting op de juiste breedte te zagen.
tweede zaaggang; klik voor vergroting


(C)2003-2024 Stichting Vrienden van de Molen 'AGNETA' - DJW Lobeek