Nieuwsarchief 2003 - 2006: eerder geplaatste berichten.

25-11-2006 100.000 omwentelingen in 2006.

Voor de Vrienden van Agneta is een mijlpaal bereikt: 100.000 omwenteling in een jaar. Mede dankzij de extra openstellingen in de zomermaanden werd 25 november de honderduizendste omwenteling gemaakt.
Ondertussen is vandaag (9 december) de kerstverlichting alweer aangebracht en

8-10-2006 CAMERON BALLOONS.

cameron balloons
Met dank aan John Elburg voor deze foto.
En vanuit de ballon ziet het er zo uit.
cameron balloons
Foto gemaakt door de ballonvaartster Miriam Jurg.

7&8-10-2006 Atelierroute 2006

logo atelierrouteruurlo 2006 Ook dit jaar was de molen Agneta weer opgenomen in de Atelierroute Ruurlo. Deze keer exposeerden 2 kunstenaars hun werk in de molen.

Annelies Elburg toonde haar quilt-werk, terwijl haar zoon Niels Elburg met behulp van videocamera, computer en beamer zijn digitale videokunsten vertoonde. In toaal kwamen zo'n 250 bezoekers naar de molen om de werken te bekijken.
videokunst van Niels Elburg zaagraam als omlijsting van quilt

1-9-2006 Donateursavond

Vrijdag 1 september hebben we onze tweede donateursavond gehouden. Ruim 40 belangstellenden waren dit maal op de uitnodiging ingegaan.
Lou Banda, de voorzitter van de Stichting, opende de avond met een korte inleiding over de activiteiten van de Stichting. Daarna werd er een dia-presentatie gegeven door de heer Hagens uit Almelo. Dhr. Hagens is auteur van het boek "Molens, Mulders, Meesters" en hij nam ons aan de hand van vele dia's mee langs de watermolens in Overijssel en Gelderland. En bij elke molen wist hij wel wat historische feiten, bijzonderheden of een anekdote te vertellen.
Na deze presentatie is er gezaagd met het zaagraam in de molen. Aansluitend kon er onder het genot van een drankje en een hapje nog gezellig nagepraat worden.
En net zoals het vorige jaar was ook deze avond weer bijzonder geslaagd.

tijd voor een koffiepauze de zaagdemonstratie is altijd interessant

27-8-2006 Zomerseizoen ten einde

Hoewel we hopen dat we wat het weer betreft nog wel een paar zomerse dagen zullen krijgen, is het wat betreft de extra openingsdagen voorbij. Voor het eerst was Agneta dit jaar in de maanden juli en augustus elke zaterdag voor het publiek geopend. Op zes van deze zaterdagen werd er ook gezaagd.
Hoewel we het niet precies bijhouden zijn er naar schatting zo'n 500 bezoekers geweest, waarvan een groot deel toerist in Ruurlo of naaste omgeving.
Hieronder een paar foto's

Bennie en Geert aan het zagen Agneta nu eens uit een andere hoek bekeken

En de extra openingsdagen zijn ook gebruikt om slechte stellingdelen en alle tussenschoten van het stellinghek te vervangen. Met name Gerard en onze nieuwe vrijwilligers Judith en Jeroen hebben hier het nodige werk voor verzet.
Ondertussen lijkt de natuur al de sfeer van herfst op te willen roepen.

de stelling is onder handen genomen herfstachtige sfeer in augsutus

22-6-2006 Zomeravondconcert Spohia's Lust.

Muziekvereniging Sophia's Lust uit Ruurlo gaf donderdagavond 22 juni haar jaarlijkse zomeravondconcert onder de molen Agneta. Ieder jaar geeft Sophia's Lust een openluchtconcert in 1 van de Ruurlose wijken. De molen en de muziekvereniging bestaan dit jaar samen 300 jaar en omdat beide ook nog eens vernoemd zijn naar freules van de familie van Heeckeren van Kell leek het een aardig idee het concert dit jaar onder de wieken van Agneta plaats te laten vinden.
Tientallen bezoekers vonden een zitplek op de boomstammen rond de molen en konden zo genieten van de (mini-)majorettes, het leerlingenorkest, de drumband en de harmonie.
Agneta draaide ondertussen rustig haar rondjes.

zomeravondconcert Spohia's Lust

Onderhoudswerk Agneta.

In het voorjaar heeft molenmaker Vaags de fokken vernieuwd. De fokken moeten nog wel een keer van een laagje verf worden voorzien. Ook werd er nog wat klein onderhoudswerk verricht. Zo is de baard inmiddels weer geplaatst (en daarop moet het jaartal 1851 nog worden aangebracht). Later dit jaar zal waarschijnlijk de rietbedekking van de kap nog worden hersteld. Deze is in het voorjaar door toedoen van de vogels danig gehavend.
De vrijwilligers zijn begonnen met het vervangen van slechte delen van de stelling en het stellinghek. Op de trappen in de molen zijn extra (lage) leuningen aangebracht.

de nieuwe fokken

10-12-2005 De kerstverlichting brandt weer

Nog maar een paar weken en dan is het alweer Kerst. Dus hebben we de kerstverlichting weer aangebracht. De ster, met een doorsnee van 23 meter, laat in deze dagen zijn licht schijnen over Ruurlo en is al van verre te zien.
Zoals uit de foto's blijkt is het aanbrengen van de ster deels een 'hoogstaande' activiteit.

1 en 2 oktober Atelierroute Ruurlo Barchem

logo atelierrouteruurlo barchem 2005

In het kader van de Atelierroute Ruurlo Barchem 2005 exposeerde Annelies Elburg haar quilts in de molen Agneta.
De Atelierroute, georganiseerd door de Stichting Cultureel Platform Ruurlo, voert langs 15 locaties (waaronder dus de molen) waar deelnemers (professionals en amateurs) uit Ruurlo en Barchem zich presenteren. Ruim 200 geinteresseerden kwamen het werk van Annelies Elburg bewonderen.

tentoongestelde werken bij zaagslede


quilt aan steenkraan

19-08-2005 Gezellige donateursavond.

Vrijdagavond 19 augustus is er voor de allereerste keer een donateursavond gehouden. Ongeveer 40 donateurs waren hiervoor naar de molen gekomen, waar de zagerij met tafels, stoelen, parasols en dergelijke was omgetoverd in een gezellige ruimte.
Lou Banda opende deze avond met een korte inleiding over het belang van donateurs voor de Stichting en de plannen die er zijn m.b.t. het inrichten van een expositieruimte. Vervolgens hield Gerard Effting een korte presentatie over de restauraties die in de afgelopen jaren zijn uitgevoerd aan de molen (gevlucht, voeghouten, zaagslede).
Daarna werd het zaagraam in de molen in werking gezet en kon men de geur van vers gezaagd hout opsnuiven. Bennie liet ondertussen zien hoe de zagen worden gescherpt. En er was natuurlijk ook gelegenheid om de molen te bekijken.
Inmiddels waren de drankjes en hapjes bezorgd en kon er in een heel ontspannen sfeer nog wat ''nagezaagd'' worden. Als Stichtingsbestuur kijken we met een tevreden gevoel terug op een in onze ogen bijzonder geslaagde avond.

Met dank aan de dames Banda, Effting en Reindsen voor hun hulp met de catering.

Kijk hier voor een paar foto's van deze avond.

Agneta decor voor Achterhookse Folkloredansers

De folkloristische dansgroep Achterhookse Folkloredansers uit Ruurlo heeft o.a. de molen gebruikt als decor voor hun nieuwe foto's. Het kan haast niet anders, of het moeten fraaie plaatjes zijn geworden.

Achterhookse Folkloredansers14-05-2005 Nationale Molendag 2005.

Agneta kan terugzien op een gezellige Nationale Molendag 2005. Het zonnetje scheen lekker en er stond een stevige bries die voldoende was om de hele dag op wind te kunnen zagen. Een ruim 8 meter lange boom werd op die manier omgewerkt tot een net stapeltje planken.

Naar schatting een 100 bezoekers mochten we deze dag welkom heten. De dames Banda en Vaags zorgden met koffie en krentewegge voor de inwendige mens van bezoeker en vrijwilliger, waarvoor onze dank !

06-05-2005 Geslaagde molenaar !

Vandaag is Gerard Effting op de molen Nooit Gedacht in Warnsveld geslaagd voor het examen vrijwillig molenaar. Gerard is daarmee de tweede vrijwillige molenaar uit 'eigen kweek' van Agneta.

Gerard, van Harte Gefeliciteerd !
de vrijwillig molenaar


04-03-2005 154-jarige zwanger ?

Wat moeten we daar nu van denken, dat onze 154-jarige jongedame bezoek krijgt van de ooievaar ?
de ooievaar op bezoek


20-12-2004 Onderhoud zaagslede afgerond.

Voornamelijk dankzij de enorme inzet van Bennie Reindsen zijn de zaagslede en het zaagraam weer in topconditie. Zaterdag 23 oktober werd er een begin gemaakt met een grondige onderhoudsbeurt van de zaagslede. Onder andere de glij-/slijtlatten aan de onderkant van de slede (waarmee de slede over de neuten in de vloer glijdt) waren aan vervanging toe.
Maar tijdens het werk bleek al snel dat er wel meer onderdelen in de opknapbeurt mochten worden meegenomen. En zo zijn ook de neuten, de vloerbalken waarop de neuten zijn bevestigd en de glij-ijzers op het zaagraam vernieuwd. En ook slechte stukken in de slede zijn vervangen. Verder is het krabbelwerk weer netjes uitgelijnd en hetzelfde geldt voor het zaagraam. Al met al dus een veel omvangrijkere klus dan aanvankelijk gedacht en Bennie heeft zich dan ook naar hartelust kunnen uitleven.
Hier meer foto's.
demontage zaagslede; klik op foto voor een groter formaat
krabbelwerk paltrok; klik op de foto voor een groter formaat
Een mooie gelegenheid het krabbelwerk eens goed in beeld te brengen. Het is goed te zien dat de aandrijving van de zaagslede relatief modern is (ca. 1914) bijv. in vergelijking met een traditioneel krabbelwerk van een paltrok (zie foto hiernaast).

Op de foto hieronder kijken we langs het zaagraam naar beneden bovenop het krabbelwerk van Agneta. Een hefboom met daarop een taps toelopende pal wordt door de beweging van het zaagraam heen-en-weer bewogen; op de foto van rechts naar links. De pal valt in een ijzeren wiel en door de tapse punt klemt deze zich vast in dit wiel als de pal naar links beweegt. Daardoor wordt het ijzeren wiel een klein stukje meegenomen (gedraaid). Via tanwieloverbrenging en 'rondsel' wordt dan de zaagslede een stukje voorbewogen.
Beweegt de pal weer naar rechts dan wordt de klemming opgeheven. Een 'teruglooppal' voorkomt dat de slede achteruit kan lopen.
Met de drijfriem kan de slede aan het eind van de zaging weer worden teruggereden naar de beginpositie : tapse pal en teruglooppal lossen, drijfriem van vrijloopwiel naar het vaste wiel verleggen en de slede beweegt terug.

krabbelwerk; klik op foto voor een groter formaat


30-10-2004 Bezoek Openluchtmuseum.

De laatste zaterdag van oktober hebben de Vrienden samen met Walter en Martijn Vaags de molens in het Openluchtmuseum bezocht. We begonnen onze molentocht natuurlijk in de rosoliemolen. Omdat de orginele rosoliemolen werd geconserveerd heeft de fa. Vaags voor het museum recent een geheel nieuwe gebouwd: een exacte copy van het orgineel.
Het was zeer interessant om te zien, ook al omdat er ook echt olie werd geslagen.
Vervolgens naar de Delftse molen, waar we gastvrij werden ontvangen door Rolf Klip, die ons ook de hele molen heeft laten zien.
De papiermolen was de volgende en ook hier zagen de molenmakers in ons gezelschap weer het nodige eigen werk.
Als houtzagers moesten we natuurlijk ook de paltrok bekijken, en aldus geschiedde. Hoewel Agneta in veel opzichten afwijkt van een paltrok, waren er toch ook veel punten van herkenning. Hier voelen we ons thuis :-) .
Na een kort bezoek aan de poldermolen ging het tenslotte richting standerdmolen. Er stond een beetje wind en daarom heeft Bennie nog even opgezeild. Zodoende kon de standerd deze dag nog een paar omwentelingen maken.
Kortom: een boeiende en bijzonder geslaagde dag.
rosoliemolen Openluchtmuseum; klik op de foto voor een groter formaat

31-07-2004 Extra openstelling i.v.m. fietstocht.

Zaterdag 31 juli was de molen opengesteld voor de deelnemers aan een fietstocht van de GLTO in Zelhem. En niet alleen de fietsers maakten gebruik van deze gelegenheid om de molen te bezoeken, waardoor het bezoekersaantal uitkwam op ruim 500.
Natuurlijk werd er gezaagd met het zaagraam in de molen. Voor de meesten was het een eerste bezoek aan een werkende houtzaagmolen en menigeen was dan ook onder de indruk toen ze het oude zaagraam van de molen in werking zagen.
Onderstaande foto's geven een indruk van de gezellige drukte deze dag. Klik op de foto voor een groter formaat.

fietstocht glto; klik voor vergroting

fietstocht glto; klik voor vergroting

fiesttocht glto; klik voor vergroting

fiesttocht glto; klik voor vergroting

fiesttocht glto; klik voor vergroting

18-05-2004 Geslaagd !

Dinsdag 18 mei is Wim Lobeek op de Hermien in Harreveld geslaagd voor het molenaarsexamen. Hij is daarmee de eerste van de groep vrijwilligers op de Agneta die de opleiding tot vrijwillig molenaar heeft afgerond.
Enthousiast gemaakt voor de opleiding door Martie te Brake en daarna onder leiding van Geert Buys de voor een molenaar benodigde praktijk en theorie eigen gemaakt.
Dank aan alle molenaars die ook hun steentje hebben bijgedragen aan de opleiding, in het bijzonder Willem van Olmen (Agneta), Jan Konink (de Engel, Varsseveld), en Joop Reesink (Hermien, Harreveld). En niet in het minst Hermien zelf voor de zeer gastvrije ontvangst in Harreveld.


8-5-2004 Geslaagde Molendag.

Hoewel de weersomstandigheden vooraf niet al te gunstig leken, noch voor molenliefhebber noch voor fietsers, viel het zaterdag uiteindelijk allemaal heel erg mee. De hele dag droog, een redelijke oostenwind en zowaar een zonnetje dat af en toe nog leek mee te willen werken.
In totaal bezochten ca. 100 bezoekers en bezoekertjes deze dag Agneta. Al dan niet voorzien van een kop koffie en een snee krentewegge konden ze zien hoe er een lange schoor werd gezaagd van ruim 17 meter. De wind was helaas te wisselvallig om goed mee te kunnen zagen. Het grootste deel van de dag moest er dan ook op de elektromotor gezaagd worden.
Verder was ook het uitzicht over Ruurlo vanaf de 10 meter hoge stelling voor veel bezoekers weer de moeite van de klim waard.

Speciaal dank aan mevr. Vaags die deze dag weer op voortreffelijke wijze voor de inwendige mens van de bezoekers zorgde.

27-12-2003 Buurt stelt Agneta weer in werking.

Op 27 december werd Agneta 'officieel' weer in gebruik gesteld door de buurt. Na het lichten van de vang door de jongste en de twee oudste buurtbewoners konden we Agneta weer in volle glorie zien draaien.

14-12-2003 Agneta in kerstsfeer.

kerstverlichting

Al van verre is het te zien : de enorme ster die de Agneta momenteel siert. Mede dankzij de hulp van Gerben, Walter en Henk Vaags en de inzet van de ladderwagen is 13 december de enorme ster opgetuigd. Met een steeds sterker aanwakkerende wind en steeds meer regen was de klus aan het eind van de middag dan toch geklaard. De Vrienden nat maar voldaan.
Maar liefst 90 meter lichtslang was er voor nodig, 100 meter staalkabel, zo'n 300 tie-rap's en de nodige uren werk. Maar het resultaat mag er in onze ogen dan ook zijn. Dankzij een kleine voorziening op de onlangs weer aangebrachte binnenroede , kan de molen nog gewoon draaien. Wel even de stekers van de lichtslang eruit natuurlijk :-)

5-12-2003 Agneta heeft weer 4 wieken

De fa. Vaags heeft de binnenroede weer aangebracht. Deze was begin 2003 verwijderd in verband met groot onderhoud. De molen heeft nu dus weer 4 wieken. De molenaar spreekt overigens niet van wieken, maar heeft het over de roeden van de molen (de binnen- en de buitenroede ieder met 2 wieken). Op 27 november werd de binnenroede gestoken. In de dagen daarna werd deze afgemonteerd met de ten-Have kleppen en de van-Bussel stroomlijnneuzen.

binnenroede weer in askop bijna klaar detail van Bussel
linksboven: de binnenroede is gestoken.
rechtsboven: kleppen en neuzen zijn aangebracht.
onder : detail van de vernieuwde binnenroede.

Dat Agneta ook met 1 roede prima kon draaien bewijst deze video ca. 1Mb.(C)2003-2024 Stichting Vrienden van de Molen 'AGNETA' - DJW Lobeek