Nieuwsarchief 2017 - 2020: eerder geplaatste berichten.

29 november 2020 Midwinterhoornblazers op de stelling.

De Adventstijd is weer aangebroken en dat betekent dat tot drie-koningen de eeuwenoude traditie van het midwinterhoornblazen weer ten gehore mag worden gebracht.Leden van de Midwinterhoorngroep 'De Adventsbloazers' uit Groenlo kozen de stelling van onze molen om d'olde roop over het dorp te laten klinken.
midwinterhoornblazers op molen Agneta midwinterhoornblazers op molen Agneta midwinterhoornblazers op molen Agneta

11 juli 2020: molen weer (beperkt) open voor publiek

We zijn blij te kunnen melden dat we de molen 's zaterdags weer openstellen voor het publiek. Weliswaar met enige beperkingen, maar die zijn voor ons gevoel niet erg ingrijpend. De openingstijden voor bezoek hebben we aangepast en zijn nu van ca. 10:30 tot ca 15:00 uur. Reden hiervoor is dat tijdens het klaarleggen en uitlijnen van de boom voor het zagen de gehele ruimte rond het zaagraam in gebruik is bij de zagers. Dat is ook het geval als aan het eind van de zaging alles opgeruimd moet worden. Op die momenten willen we voldoende afstand kunnen houden en is er helaas geen ruimte voor bezoek.
In het protocol voor bezoekers in corona-tijd kunt U alle regels lezen die we voor bezoek hanteren.

We verheugen ons weer op Uw bezoek; tot ziens op de molen !

1 juli 2020: Agneta in rouw.

Vandaag kregen we het bijzonder trieste bericht dat Janet Wierda - van der Blom, echtgenote van onze voorzitter Jelle, is overleden.
De molen staat daarom in de rouwstand. Onze gedachten zijn bij Jelle en kinderen in deze droevige tijd.

13 mei 2020: molen blijft gesloten voor bezoek.

Hoezeer het ons ook spijt, wij zien geen mogelijkheden om de molen open te stellen voor het publiek met inachtneming van de richtlijnen van het RIVM. De ruimtes rond het zaagraam en in de filmzaal zijn daarvoor te klein.
De vrijwilligers gaan wel weer aan de slag, maar bezoek kunnen we helaas nog niet ontvangen.

29 februari 2020; nu voor de Quantwicker Muhle.

De schoren voor de Coops molen zijn klaar: door ons gezaagd en door Vaags geschaafd en geschilderd.
Wij gaan weer verder met de volgende lange schoor; deze keer voor de Quantwicker Muhle in Ahaus.
Met Gerrit Denneboom, net benoemd tot zaagmeester, aan het zaagraam is er weer een mooie lange schoor afgeleverd. Op naar de volgende. lange schoren klaar voor Coops molen Zelhem zagen lange schoor Quantwicker Muhle Ahaus

25 januari 2020; en weer verder voor de Coops molen ....

Na feestdagen zijn de vrijwilligers weer volop aan de slag gegaan. Voor de Coops molen in Zelhem zijn de twee korte schoren inmiddels gezaagd en vandaag gaat het verder met de eerste lange schoor, met een lengte van ruim 13 meter. Deze krijgt volgende week de tweede zaging, waarna in de daar opvolgende twee weken de andere lange schoor wordt gezaagd.
Als u het zagen eens met eigen ogen wilt zien is daar dus de komende weken volop gelegenheid voor.
zagen lange schoor Coops molen Zelhem zagen lange schoor Coops molen Zelhem

juli 2019; Zevensprong

Naar aanleiding van de verfilming door Netflix van het boek "Brief voor de koning" van Tonke Dragt heeft de VVV Ruurlo de kinderfietsroute de Zevensprong helemaal herzien en ook alle materialen in het veld vernieuwd. Ook de molen is nu onderdeel van deze route. Afgelopen week hebben we daarvoor een bord geplaatst dat hoort bij een opdracht van de Zevensprong.
bord zevensprong

11 mei 2019; molendag

Geholpen door het mooie weer is het vandaag een heel gezellige molendag geworden. 's Ochtend nog heel rustig, maar zo rond het middaguur kwam de bezoekersstroom goed op gang. Schatting is dat er vandaag ca. 75 - 100 bezoekers zijn geweest: van piepjong tot een ver gevorderde leeftijd.
Ze konden zien hoe er een lange schoor van 13 meter werd gezaagd; voor een groot deel kon dat vandaag op windkracht. Maar ook de film werd door veel bezoekers bekeken en wie daartoe in staat was beklom ook nog even de drie trappen naar de stelling.
De allerkleinsten gingen naar huis met de molenbouwplaat van de Hollandsche Molen.Een leuke dag voor zowel bezoekers als vrijwilligers.
molendag 2019

18 maart 2019; molen Agneta in de rouw

Vandaag vernamen wij dat 11 maart j.l. is overleden Mr. Louis Gaspard Alexander Willem (Baron) van Heeckeren van Kell. In verband hiermee staat de molen 'Agneta' in de rouwstand.
Ons medeleven gaat uit naar de naasten van Mr. Louis Gaspard Alexander Willem (Baron) van Heeckeren van Kell.

1 januari 2019; molen opnieuw in de rouw.

In verband met het overlijden van Diny Nijland staat de molen weer in de rouw. Vorige week is Diny overleden. Diny is de moeder van Herbert Nijland, die al meer dan 30 jaar werkt als onderaannemer voor molenmaker Vaags. Diny zelf was een fanatieke molenaar op de molen in Lintelo.
Ons medeleven gaat uit naar de naasten van Diny.

4 december 2018; molen in de rouw.

Gisteren ontvingen we het bericht dat Roelof Lubbers uit Lochem, molenaar in Zwiep, op 72-jarig leeftijd is overleden. De molen 'Agneta' staat daarom deze week in de rouwstand.
Ons medeleven gaat uit naar de naasten van Roelof.

3 november 2018; recht praten wat krom is .....

Hoewel we meestal mooie, nette rechte balken willen zagen werkt de natuur daar niet altijd aan mee. Soms zijn de bomen te krom om daaruit een strakke, rechte balk te kunnen zagen. Dan rest ons niets anders dan er een mooie, vloeiend kromme balk van te maken. Als die dan even ligt, met de bolle kant omhoog, dan trekt het ook nog weer recht. En zo wordt wat krom is uiteindelijk toch nog recht.
een mooie vloeiend krom gezaagde lange schoor

16 oktober 2018; Henk Deunk geslaagd !

Henk Deunk mag zich vanaf vandaag gediplomeerd vrijwillig molenaar noemen. Op molen de Hoop in Giesbeek heeft Henk met goed gevolg het landelijk examen afgelegd. Gerard Effting en Jelle Wierda boden hem na de succesvolle afloop namens het bestuur, felicitaties, bloemen en de "sleutel" van de molen aan.
Henk, namens ons allemaal van Harte Gefeliciteerd en nog vele jaren heel veel molenplezier.
Henk Deunk geslaagd

6 oktober 2018; Uitje vrijwilligers.

Wekelijks staat de groep vrijwilligers van de molen 'Agneta' klaar om gasten te ontvangen. Dan hebben we het ook wel verdiend om eens een gezellige dag voor de vrijwilligersgroep zelf te organiseren. Afgelopen zaterdag zijn we op bezoek geweest bij Kasteel Rosendael. waar we een rondleiding hebben gehad door het kasteel. Hierna is in Ruurlo de dag met een etentje afgesloten. Leuk om weer eens met een (bijna) complete groep vrijwilligers bij elkaar te zijn.
Een bijzonder geslaagde dag.
uitje vrijwilligers kasteel Rosendael

10 februari 2018; Baas boven baas.........

Terwijl wij met de molen de schoren zagen voor molen de Goede Hoop in Mijnsheerenland hebben de zagers van Houtzagerij Angeta duidelijk grotere plannen voor de komende week. Stammen populier van 1 tot 1.5 meter doorsnede; daar komt iets meer bij kijken om die te verzagen ! schoor voor molen de goede hoop in mijnsheerenland stammen populier met zeer grote doorsnede

27 januari 2018; Bezoek werkplaats Vaags in Aalten

Vandaag hebben we met bijna alle vrijwilligers een bezoek gebracht aan de werkplaats van de firma Vaags in Aalten. De meesten van ons waren daar nog nooit geweest en wilden wel eens zien waartoe de molenmakers allemaal in staat zijn. Het werd een hele gezellige en leerzame middag. Vooral het klinkwerk aan een "nieuwe, originele" potroede was indrukwekkend. Als de mannen van Vaags uitleg geven voel je hun passie voor het werk.
Walter, Martijn en Gerben: bedankt voor de geweldige ontvangst en de boeiende uitleg.
bezoek aan werkplats Vaags in Aalten door vrijwilligers bezoek aan werkplats Vaags in Aalten door vrijwilligers

23 oktober 2017: Gerrie Klein Falckenborg geslaagd !

Gerrie Klein Falckenborg heeft maandag 23 oktober op de Piepermolen in Rekken laten zien dat hij voldoende praktische en theoretische kennis bezit om het diploma Vrijwillig Molenaar te behalen. Jelle Wierda en Gerard Effting boden, namens het bestuur, Gerrie een bos bloemen aan en reikten hem ook de sleutel van de molen uit.
Gerrie, namens ons allemaal, van Harte Gefeliciteerd en dat je nog vele omwentelingen mag maken.
Gerrie Klein Falckenborg geslaagd

7 oktober 2017; en nog meer lange schoren ...

We zijn de laatste weken volop bezig met het zagen van lange schoren. Voor de molen van Bronkhorst hebben we zowel nieuwe korte als ook lange schoren gezaagd. De St Petrusmolen in Venray kreeg ook een nieuwe schoor die met het zaagraam in de molen gezaagd is. En vandaag hebben we een lange schoor gezaagd voor de Hollicher Muhle. Dankzij een stevige windkracht 3-4 Bft hebben we de hele dag op windkracht kunnen zagen.
lange schoor zagen Hollicher Muhle

maart 2017; Jonker Joost projekt.

Eens in de drie jaar wordt voor de basisscholen in Ruurlo het zogenaamde Jonker Joost projekt georganiseerd. Daar horen ook een aantal buitenschoolse actieviteiten bij waaronder een bezoek aan de molen Agneta . Afgelopen weken zijn er in totaal zo'n 150 kinderen van drie Ruurlose scholen op de molen geweest; de Kerst Zwart school, de Driesprong , en Wonderwijs.
Jonker Joost projekt, school Wonderwijs

januari 2017; Een nieuw molenjaar weer begonnen.

Ijzel en sneeuw zorgden voor wat vertraging bij het verwijderen van de kerstverlichting, maar dat is zaterdag de 14e januari dan alsnog gelukt. De molen kan dus weer datgene doen waarvoor ze gebouwd is: draaien. Op 7 januari was er al weer gezaagd, dus we kunnen met recht zeggen dat het molenjaar 2017 nu echt begonnen is.
Hopelijk tot ziens op de molen !(C)2003-2024 Stichting Vrienden van de Molen 'AGNETA' - DJW Lobeek