Nieuwsarchief 2011 - 2016: eerder geplaatste berichten.

28 december 2016: Beste wensen.

Het molenjaar is weer ten einde. Namens bestuur en vrijwilligers wensen we iedereen het allerbeste voor 2017.
kerst 2016

augustus 2016: druk op de molen.

Terwijl de websitebeheerder op vakantie was, was de molen gewoon elke zaterdag geopend. In de afgelopen weken is er het nodige gebeurd.
Ten eerste hebben de vrijwillgers onderhoud uitgevoerd aan de voorkant van de schuren. De windveren zijn vernieuwd. Daarna is alles aan de voorkant weer netjes in de verf gezet: windveren, deuren en luiken. Ziet er weer een stuk beter uit.
voorkant schuren geschilderd

En ook dit jaar is er weer een groep bewoners van de Bundeling op bezoek geweest.
bezoek bewoners Bundling 2016

En dan kregen we ook nog onverwacht bezoek van groep (zeer) oude FORD automobielen en hun bestuurders. Het oudste voertuig was al al ruim honderd jaren oud.
oude fordjes op bezoek

juli 2016: we kunnen weer even vooruit.....

Met al dat zagen 's zaterdags neemt de houtvoorraad natuurlijk flink af. Gelukkig wordt er af en toe weer een nieuwe partij stammen aangevoerd, zodat we daarop niet stilvallen. Deze week is er douglas geleverd, waarvan we weer de nodige balken kunnen zagen.
Wat is douglashout ?

....... de eerlijkheid gebied me te zeggen dat de mannen van Houtzagerij 'Agneta' toch echt de meeste stammen weg werken :-))
levering nieuwe voorraad hout

juli 2016: zaagraam zaagt weer.

De afgelopen weken heeft het zagen helaas stilgelegen als gevolg van een breuk in de verbinding van de wuifelaar met het zaagraam. Afgelopen week heeft Martijn Vaags dit weer keurig gerepareerd en dus konden we vandaag weer zagen. Meteen maar een forse balk (vierkant 31 cm, lang 8.60 meter). En omdat het deze zaterdag ook nog eens redelijk weer was, waren er ook weer behoorlijk wat bezoekers. Weer een leuke zaterdag voor de vrijwilligers.
zaagraam gerepareerd

8 mei 2016: de Giro d'Italia raast langs de molen

En daar was het uiteindelijk allemaal om te doen. Even na half drie vanmiddag passeerde de kopgroep met daarin Maarten Tjallingii de molen om even later gevolgd te worden door het peleton. Menig buitenlands persfotograaf stopte even om een paar foto's te schieten van Agneta in het roze.
En toen was het alweer voorbij...... tijd om op te ruimen.
Agneta goes Giro Agneta goes Giro
Agneta goes Giro

april 2016: Agneta goes Giro

Agneta goes Giro
Op 8 mei rijdt de Giro door Ruurlo. Agneta geeft kleur aan dit evenement door o.a. de zeilvoering aan te passen aan de kleur van de Giro: ROZE. Op zaterdag 16 april as worden de traditionele bruine zeilen vervangen door roze zeilen. Wil je zien hoe dit vervangen van zeilen gaat? Kom dan langs om te kijken en te leren.
Bericht overgenomen van Facebook Stichting vrienden van de molen'Agneta'
Agneta goes GiroAgneta goes Giro

april 2016: weer volop aan het zagen.

We hebben de afgelopen maanden weer volop gezaagd. Vrijwel elke zaterdag is er een boom tot balk en planken verzaagd. Voor de molen in Dijkerhoek hebben we schoren gezaagd. De mannen van Vaags hebben deze inmiddels netjes geschaafd en van een laagje verf voorzien.
Kom gerust eens langs op zaterdag om te kijken naar het zagen. We hebben weer ons zomerrooster waarbij we zaterdag tot 16:00 uur open zijn. Het zagen is meestal rond 15:00 uur klaar (we moeten tenslotte de boel ook nog opruimen), dus kom wel op tijd.


10 februari 2016: Agneta in rouw.

En opnieuw staat Agneta in de rouw. Gisteren ontvingen we het droevige bericht dat Hermien Wolterink-Domhof op 92-jarige leeftijd is overleden. Hermien is naamgeefster van de molen 'Hermien' in Harreveld. Voor zowel Gerard als ook Wim is dit een examenmolen geweest. Ook later hebben wij nog wel eens als gast-molenaar de molen 'Hermien' laten draaien. We denken met veel plezier terug aan de altijd weer gastvrije ontvangst, waarbij er steevast geluncht werd in de keuken van Hermien met een kop zelfgemaakt soep. Voor de molenaar was altijd die stoel aan tafel gereserveerd die direct uitzicht op de molen gaf.
Ons medeleven gaat uit naar de familie van Hermien.12 januari 2016: Agneta in rouw.

In verband met het overlijden van Jan Heijdra, 11 januari j.l., staat de molen in de rouwstand.
Jan Heijdra's hele werkzame leven stond in het teken van molenbouw. Hij was van april 1964 tot september 1991 werkzaam als molendeskundige bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. Ook na zijn pensioen bleef hij zich bezighouden met molens. Zo bouwde hij onder meer nog twee molens in BraziliŽ in de kolonie Hollambria.
Onze deelneming gaat uit naar de familie Heijdra.

19 december 2015: wij hebben ons molenjaar afgesloten.

Vandaag nog een laatste balk gezaagd en daarna de kerstster weer in het bovenste end gehangen. Voor de vrijwilligers van de molen 'Agneta' zit 2015 er weer op. Wat minder gedraaid dit jaar, maar daarentegen wel veel gezaagd (zie grafiek).

Namens bestuur en vrijwilligers wensen wij iedereen Fijne Kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar.
kerst 2015

november 2015: lange schoren zagen

In de afgelopen weken zijn er weer verschillende lange schoren gezaagd met het zaagraam van de molen. Naar we hebben begrepen was deze 15 meter lange lariks schoor voor de molen in Ochtrup (D) voorlopig de laatste van dit jaar.
De komende zaterdagen worden er waarschijnlijk nog wel een aantal kortere balken gezaagd.
lange schoor Ochtrup lange schoor Ochtrup molen Ochtrup
En op de laatste foto het resultaat: de nieuwe schoren aan de molen in Ochtrup.

8 september 2015: bezoek bewoners de Bundeling

Een groep van 17 bewoners van verpleeg- en verzorgingshuis de Bundeling, begeleid door even zovele vrijwilligers, hebben dinsdag 8 september de molen Agneta bezocht. Deze groep heeft, voor zover het weer dat toeliet, in de zomermaanden wekelijks op dinsdagavond een wandeling gemaakt. Als afsluiting van dit seizoen ging de wandeling deze keer naar de molen.

Men kon de molen bezichtigen en, wie daartoe in staat was heeft de trappen naar de stelling beklommen. Daarna is de hele groep weer richting de Bundeling vertrokken, waar vrijwiligers van de molen een inleiding over de molen hebben gehouden en onze film hebben vertoond.
Menigmaal werd de opmerking gemaakt: ? ik woon nu al meer dan 70 jaar in Ruurlo en ben nog nooit in de molen geweest?.
Al met al was het voor iedereen een bijzonder geslaagde avond.
bezoek de Bundeling

13 juni 2015 Donateursmiddag.

Als dank voor de steun die we krijgen van onze donateurs hebben we deze uitgenodigd voor een gezellig uitje. Om half twee gingen 40 donateurs met de bus naar het botenhuis van de Berkelzomp in Eibergen.
Daar werd de groep in twee-en gesplits: de eerste groep kon meteen aan boord van de berkelzomp om af te varen richting Mallumsche Molen, terwijl de tweede groep in het botenhuis een expositie over de Berkel kon bekijken. Terwijl de eerste groep de Mallumsche Molen kon gaan bezichtigen, keerde de boot terug om de tweede groep op te halen.Nadat ook de tweede groep was aangekomen bij de Mallumsche Molen werd gezamelijk de kruidentuin bezocht.
Vervolgens ging het naar het Muldershuis om nog even rustig te genieten van een drankje en een heerlijk buffet. Om half zes ging het hele gezelschap weer richting Ruurlo. Een geweldig leuke middag waar zowel donateurs, als ook vrijwillgers volop van hebben genoten.

Voor een foto-impressie van deze middag hier klikken

juni 2015 Vriendjes van Agneta.

Niet alleen de vrijwilligers zijn gefacineerd door de molen, maar ook een aantal jonge bezoekers komt zeer regelmatig even langs op de molen omdat ze dat zo mooi vinden. Reden voor ons om deze jonge bewonderaars in een Agneta molentenue te steken. Voor ons ook fantastisch om te zien hoe deze jongens altijd weer genieten als ze op de molen zijn.
Hopelijk geldt hier ook het gezegde: wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.11 mei 2015 Agneta in rouw: Jan Nieuwenhuis overleden.

Vandaag kregen we het bijzonder trieste bericht dat Jan Nieuwenhuis, vrijwilliger op de molen Agneta, is overleden.
Jan was al geruime tijd ziek maar heeft zich, zolang zijn gezondheid het enigzins toeliet, altijd met bewonderenswaardig enthousiasme ingezet op de molen.
Jan was altijd goedgehumeurd. Meestal was hij in de buurt van het zaagraam te vinden om daar te helpen met het verzagen van bomen tot balken

Namens de Stichting vrienden van de molen 'Agneta' onze oprechte deelneming aan de familie van Jan.


4 april 2015 Gild Fryske Mounders op bezoek.

Vandaag mochten we op de molen een zestig-tal Friese molenaars ontvangen. Het Gild Fryske Mounders, dat in Friesland de opleiding tot vrijwillig molenaar verzorgd, was de organisator van deze excursie langs een aantal Gelderse molens.
Altijd weer leuk zo'n grote groep enthousiaste molenliefhebbers. Allemaal op de foto, inclusief onze eigen Jelle.

excursie Gild Frysk Mounders

28 maart 2015 Gladheidsbestrijding op de stelling.

Met het oog op de veiligheid van bezoekers en vrijwilligers is er vandaag een extra strook gaas aangebracht op de stellingplanken om de gladheid tegen te gaan. Zeker na de wintermaanden kunnen de stellingplanken bijzonder glad zijn. De extra strook gaas zorgt ervoor dat de stelling weer goed begaanbaar is.
Op de voorgrond Frederik van der Vecht, die de uren voor zijn Maatschappelijke Stage op de molen heeft ingevuld. gaas op de stelling

21 maart 2015 Informatiebord onthuld.

Het stond al jarenlang op ons wensenlijstje: een informatiebord bij de molen waarop de belangrijkste gegevens vermeld staan. Nu is het eindelijk zover. De molen is ruim honderd jaar het bezit geweest van de familie van Heeckeren van Kell en is vernoemd naar Freule Johanna Mauritia Agneta van Heeckeren van Kell. Het leek ons daarom gepast dat het informatiebord te laten onthullen door de Baron en Barones van Heeckeren van Kell.
En zo geschiedde deze morgen.
onthuling informatiebord onthuling informatiebord

Fijne Feestdagen

Bestuur en vrijwilligers van de Stichting vrienden van de molen 'Agneta' wensen U hele fijne Feestdagen.En hopelijk tot ziens op de molen in 2015. molen Agneta in kerstsfreer 2014

december 2014 Zeven nieuwe vrijwilligers.

Na de oproep in het weekblad Contact en onze presentatie op de Ruurlose braderie, hebben zich maar liefst zeven nieuwe vrijwilligers aangemeld. Daar zijn we natuurlijk onzettend blij mee. Alle nieuwe vrijwilligers zijn inmiddels vol enthousiasme begonnen aan de opleiding voor vrijwillig molenaar. De groep vrijwilligers is daarmee gegroeid tot zestien personen !
nieuwe vrijwilligers molen Agneta
Op de foto v.l.n.r. Mark van de Kemp, Pablo Tortolero, Henk Deunk, Bert de Jong
Ester Tortolero, Aart Wierenga en Gerrie Klein Falckenborg

6 december 2014 Gerrit 80 jaar.

Gerrit Hengeveld, al sinds 2005 als vrijwilliger nauw betrokken bij de molen, heeft deze week de respectabele leeftijd van 80 jaar bereikt.
Dat willen we natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan en daarom hebben we afgelopen zaterdag een klein feestje gevierd op de molen.
Gerrit helpt nog altijd volop mee met alle voorkomende werkzaamheden op de molen, maar is, als er gezaagd wordt, steevast bij het zaagraam te vinden. Daar doet hij, ondanks zijn leeftijd, niet onder voor de andere vrijwillgers bij het vastzetten van de kneppels, het verleggen van de zomers of het opruimen van de schaaldelen.
Gerrit,.... van Harte Gefeliciteerd en we hopen dat we je nog vele jaren als Vriend van Agneta mogen begroeten !!!
Gerrit Hengeveld 80 jaar Gerrit Hengeveld 80 jaar

foto's Kees Ave

8 november 2014 Houtzagersgilde vergadert op molen Agneta.

Het Houtzagersgilde heeft zaterdag 8 november haar jaarlijkse bijeennkomst gehouden op onze molen.
Het Houtzagersgilde is een aparte afdeling van het Gilde van Vrijwillige Molenaars, waarin zich 18 zaagmolens hebben verenigd. Doel is door uitwisselen en vastleggen van kennis het ambacht van houtzager te behouden.

Een dertigtal vertegenwoordigers van de verschillende houtzaagmolens waren deze zaterdagmorgen uit het hele land naar Ruurlo gekomen. De vrijwilligers van Agneta demonstreerden het zagen van een lange schoor, hetgeen met grote interesse door de collega houtzagers werd bekeken.
Na de lunch volgde het 'serieuze' werk van de vergadering.
houtzagersgilde houtzagersgilde

18 en 25 oktober 2014 Zagen achtkantstijl.

De afgelopen weken hebben we ons bezig gehouden met het zagen van een 10.50 meter lange achtkantstijl.
Lange schoren, korte schoren, voeghouten recht of krom, staartbalken,,..... allemaal hebben we het al eens gezaagd, maar een achtkantstijl kwam niet eerder voor.
Nadat wij het grove voorwerk hadden afgerond, is de ruwe balk door de mannen van Houtzagerij 'Agneta' verder bewerkt tot de gevraagde afmetingen.
zagen achtkantstijl zagen achtkantstijl

Hendrik Gunnewick (Broer) overleden.

'Agneta' staat in de rouw. Hendrik Gunnewick is 15 oktober, twee dagen voor zijn 95e verjaardag, overleden.
Hendrik Gunnewick was van 1977 tot 1999 eigenaar van de molen 'Agneta',

Namens de Stichting vrienden van de molen 'Agneta' onze oprechte deelneming aan de familie Gunnewick.
Hendrik Gunnewick overleden molen in rouw

Derk Woerts weer terug op molen Agneta.

Derk Woerts, in Ruurlo waarschijnlijk beter bekend als Derk van de Mölle, was zaterdag 5 april weer even terug op zijn oude werkplek, de molen Agneta. Zo?n 50 jaar heeft Derk Woerts (84) op de molen gewerkt.

De vrijwilligers van Stichting Vrienden van de molen Agneta hadden Derk ?s morgens opgehaald om zijn molen nog eens te komen bekijken. Het werd een geslaagd bezoek. Tijdens de koffie vertelde Derk met glimmende ogen mooie verhalen over hoe het vroeger ging op de molen. Daarbij daverde de lach van de molenaars van nu regelmatig door de ontvangstruimte. Na de koffie wilde Derk toch nog graag de molen bekijken. Hij beklom langzaam de drie trappen naar de stelling. Onderweg wees hij aan door welk raam je vroeger op de kerkklok kon zien hoe laat het was. Dat kan nu niet meer, want de bomen tussen de molen en de Dorpskerk zijn hoger geworden.

Hij gaf blijk van een enorm oog voor detail, want hij zag precies wat er nog net zo was als vroeger en wat er was veranderd. Eenmaal op de onlangs vernieuwde stelling keek hij met grote belangstelling om zich heen naar het voor hem toch erg veranderde uitzicht. Hij wist nog precies wie waar woonde en hoe het uitzicht vroeger was. Toen kon je vanaf de stelling nog op de Nieuwe Weg kijken, die toen nog zandpad was. Derk Woerts liet zich ook uitgebreid informeren over de generator die de firma Vaags in de molen heeft geÔnstalleerd om stroom op te wekken.

Na nog nagepraat te hebben met de vrijwilligers van dienst van de afgelopen zaterdag, werd dit zeer geslaagde bezoek afgesloten.

Derk Woerts
Derk bekijkt met Gerard of op de steenzolder alles bij het oude is gebleven.

Petra Welmerink

maart 2014 Onderhoud stelling afgerond.

In de afgelopen weken is er door de fa. Vaags hard gewerk aan het onderhoud van de stelling. Diverse liggers, schoren en stellingplanken werden vernieuwd. Het stellinghek werd compleet vernieuwd en daarbij meteen een klein beetje opgehoogd.
Agneta is er dus weer helemaal klaar voor om de bezoekers te ontvangen.

onderhoud stelling onderhoud stelling

Fijne Feestdagen !

Wij hebben de zagen voor dit jaar aan de kant gelegd en houden de molen even een paar weken gesloten.
Bestuur en vrijwilligers van de Stichting vrienden van de molen 'Agneta' wensen U hele fijne Feestdagen .
En wie weet tot ziens op de molen in 2014.

kerstster

Tekening Agneta.

De buurvrouw van de molen, Annie Kok, stuurde ons deze foto van een tekening op linnen die zij gemaakt heeft. De tekening geeft de winterse sferen weer van februari 2013.
Annie bedankt.
tekening Annie Kok

7 december Geslaagd !

Nico Veldkamp uit Lochem, Hans Hakvoort uit Zeddam en Andre Koning uit Aalten zijn afgelopen zaterdag 7 december geslaagd voor het toelatingsexamen. Allen slaagden glansrijk en kunnen zich nu opmaken voor het landelijk examen.
Joop Speet, die aanvakelijk ook het toelatingsexamen zou afleggen, moest op het laatst om gezondheidsredenen helaas verstek laten gaan.

17 september 2013 De Agneta heeft een grote vriend verloren.

Lou

Afgelopen dinsdag 17 september is geheel onverwacht Lou Banda overleden
Lou was voorzitter van de Stichting vrienden van de molen 'Agneta'. Vanaf het allereerste begin was hij bij deze stichting betrokken.

Het begon allemaal met een oproep in de krant waarin Walter Vaags, eigenaar van de molen Agneta, op zoek ging naar vrijwilligers die de molen op zaterdag wilden laten draaien. Dit was aan het einde van het jaar 2000.
Een groep enthousiastelingen meldde zich aan en in 2002 werd de stichting opgericht om structuur aan te brengen in het vrijwilligerswerk. Lou nam meteen de taak van voorzitter op zich. De molen was in eerste instantie elke tweede zaterdag van de maand open. Daarna werd het om de zaterdag en tegenwoordig is de molen iedere zaterdag geopend en wordt er ook bijna iedere zaterdag op ambachtelijke wijze gezaagd.

Bij de techniek van het zagen lag Lou's hart het meest. Hij was enorm geÔnteresseerd in techniek. Hij ging hierover ook graag met mensen in discussie. Bij problemen had hij altijd wel een passende technische formule paraat. Hij wist ook veel over hout. Over het draaien van een boom had hij zijn eigen theorieŽn.
Lou genoot sowieso van discussies. Tijdens de koffiepauzes op de molen ging hij er dan ook graag goed voor zitten. Hij zat dan genoeglijk met zijn kop koffie en wist over de meest uiteenlopende onderwerpen een boom op te zetten. Hij was een onnavolgbare verteller en al gebarend bracht hij zijn verhalen voor het voetlicht. Zorgvuldig formulerend zette hij zijn standpunten en ervaringen uiteen, vaak vergezeld door een ingetogen grijns.
Nadat hij met pensioen was gegaan heeft Lou in 2010 zijn molenaarsdiploma gehaald. Hij was zeer betrokken bij de opleiding van nieuwe molenaars. Iedere maand ging hij nog naar Arnhem naar de molenaarsopleiding. Ook op de Agneta hield hij zich bezig met het opleiden van molenaars.
Lou genoot van het geven van rondleidingen op de molen. Door zijn vertelkunst wist hij hele groepen te boeien en bracht hij zijn enthousiasme op velen over.

Lou vertegenwoordigde de molen naar buiten toe. Hij kende vele mensen en vele mensen kenden hem.

De molen staat in de rouw (de wieken staan door het hoogste punt) om respect te betuigen aan een markant molenaar en voorzitter. Wij, als vrienden van de molen Agneta, zullen hem missen.7 september 2013 Kraan voltooid

Behalve dat in de vakantieperiode hetdak van de zagerij is vernieuwd, is ook de giekkraan in de afgelopen weken verder afgemaakt. De vrijwilligers hebben afgelopen zaterdag voor de eerste keer deze kraan gebruikt om de boom op de zaagslede goed uit te lijnen voor zaag.
Een beeld van hoe het was, en hoe het nu is:
hoogenkamp giekkraan

4 mei 2013 Agneta maakt stroom

Sinds vandaag heeft onze molen er een functie bijgekregen, namelijk die van stroomproducent. In de afgelopen week heeft de fa. Vaags een generator geinstalleerd en vandaag was het zover dat we voor de eerste keer de generator in het werk konden zetten.

De installatie is bedoeld als test- /demonstratieopstelling om geinteresseerden in deze techniek te kunnen tonen hoe op eenvoudige wijze stroomopwekking met een traditionele windmolen mogelijk is. De generator kan bij 120 omw/min zo'n 12kW opwekken. Daarvoor moet de molen 65 enden draaien, wat een heel gebruikelijke snelheid is.
Omdat het een demonstratieopstelling betreft en vanwege het beperkte aantal draaiuren dat Agneta maakt is er nog niet voor gekozen om de opgewekte stroom ook daadwerkelijk nuttig te gebruiken. Er wordt op dit moment niet naar het net geleverd, maar de opgewekte stroom wordt toegevoerd aan een 9 kW kachel. Dus ook met een slechte zomer zit Agneta er warmpjes bij !
De generator is via een eenvoudig rondsel (met kunststof staven) direct, zonder enige verdere overbrenging, aan het spoorwiel gekoppeld.
Een elektromagneet houdt de generator vast in de werkstand. Een thermische beveiliging in de generator schakelt zonodig deze elektromagneet uit, waarna een gewicht de generator automatisch uit het werk trekt.

generatorKraan wordt geplaatst

Vaags is in de afgelopen weken begonnen met het plaatsen van een giekkraan bij de molen. Deze giekkraan is afkomstig van Klompenfabriek Hogenkamp uit Doetinchem en is daar op de locatie aan de Varsseveldseweg altijd in gebruik geweest, totdat het bedrijf in 2001 verhuisde naar bedrijventerrein Wijnbergen. De kraan krijgt uiteindelijk twee functies:
- de mast van de giekkraan zal gebruikt worden als bevestigingspunt voor de elektriciteitskabel van de kraan van de houtzagerij.
- de vrijwilligers kunnen gebruik maken van de giekkraan om lange bomen uit te lijnen op de de zaagslede.

Giekkraan

Wij zijn weer begonnen.

Hoewel het vorige bericht op deze site al weer geruime tijd gelden is geplaatst betekent dat niet dat we als vrijwillgers hebben stilgezeten. Integendeel, in 2012 hebben we maar liefst veertig zaterdagen met de molen gezaagd. De wind liet ons nog wel eens in de steek, dus veel van die zaterdagen is er ook met de motor gezaagd, maar dat maakt het zaagwerk niet minder interessant.
In 2013 zijn we meteen weer goed begonnen. Een lange schoor is inmiddels afgezaagd en zaterdag de 12e is een krom voeghout gezaagd. Een tweede krom voeghout staat voor zaterdag de 19e gepland (een mooie gelegenheid om eens te komen kijken naar dit figuurzagen in het groot).
Graag tot ziens op de molen !

12 mei 2012 Nationale Molendag

Geholpen door het redelijk goede weer - slechts af en toe onderbroken door een buitje - was het gezellig druk deze dag. Een vijftigtal bezoekers kwamen in de loop van de dag 'Agneta' bezoeken.

11 mei 2012 Gaon etten in de Achterhoek.

Gaon etten in de Achterhoek is een prachtig initiatief om de Achterhoek te promoten. Of zoals Gaon het zelf omschrijft:
Gaon etten in de Achterhoek betekent dat u in de Achterhoek eet op een zestal prachtige locaties! Waar u precies gaat eten houden we nog even geheim, dat is een verrassing......... Als u een diner boekt dan geven wij u 48 uur van te voren per email de exacte lokatie door. Wat u gaat eten? De ingrediŽnten van het eten dat we u serveren komen allemaal uit de Achterhoek: u eet de Achterhoek in de Achterhoek.

Vrijdag 11 mei was de locatie onze molen. Maar liefst een 160-tal gasten hadden zich voor deze avond aangemeld, die vanaf ca. 20:00 uur allemaal ongedwongen bij elkaar aanschoven aan de lange, fraai gedekte tafels die in de zagerij stonden opgesteld. Tussen de gangen van het menu door konden de gasten een kijkje nemen bij het zaagraam, in de filmzaal de film van Jos Maessen bekijken, of de trappen naar de stelling beklimmen.
Al met al een geweldige avond in een ontspannen atmosfeer waarop, voor zover wij konden nagaan, zowel de gasten als ook de vrijwilligers van 'Agneta' volop genoten hebben.


Gaon         Gaon

Gaon

22 oktober 2011 Morgan Club bezoekt Agneta.

Zaterdag 22 oktober organiseert de Morgan Club Deutschland, Sektion Mitte een molen-tourrit, waarbij ze o.a. een bezoek brengen aan de molen Agneta.
Maar liefst 28 van deze prachtige oldtimers zullen Ruurlo kort aandoen. Voor de liefhebbers: de Morgan Club zal ca. 14:15 uur bij de molen arriveren.

Morgan

september 2011 straatversieringen met de molen Agneta.

De bewoners van de Loolaan hebben dit jaar de straatversiering voor het Septemberfeest helemaal vernieuwd. Onder het motto ?Ik hou van Ruurlo? is naast o.a. Huize Ruurlo en boerderij het Loo ook de molen Agneta prominent aanwezig in de nieuwe straatversiering.
Als het aan de Vrienden ligt is het geen vraag meer wie de straatprijs 2011 wint :-)

straatversiering Loolaan 2011 Agneta straatversiering Loolaan 2011
Onze "molenburen" van de Borculoseweg hebben al langere tijd de Agneta als onderwerp voor hun straatversiering.
straatversiering Loolaan 2011
En ook in de straatversiering van de van Arkellaan komt de molen voor.
straatversiering Loolaan 2011

3 augustus 2011 Braderie Ruurlo.

Dit jaar stond de Stichting vrienden van de molen Agneta ook op de Ruurlose braderie met een stand. De Mallejan is klaar en die wilden we graag aan het publiek laten zien. We hadden er meteen een wervingsactie voor donateurs aan vast willen knopen. Helaas verslechterde het weer aan het eind van de middag, waardoor de piloot op het laatste moment helaas geen toestemming kreeg om op te stijgen.

Stichting op braderie Ruurlo 2011


2 augustus 2011 Boerderij Fietstocht.

Vandaag vond de jaarlijkse boerderij fietstocht - georganiseerd door Jong Gelre, LTO Noord afdeling Berkelland en de NBvP Vrouwen van NU - weer plaats. Een fietstocht waarbij de deelnemers de gelegenheid krijgen even achter de schermen te kijken bij een aantal agrarische (of aanverwante) bedrijven. Dit jaar was Agneta in de route opgenomen. Mede dankzij het fraaie weer hadden zich bijna duizend fietsers ingeschreven. Om ca.13:30 uur kwamen de eerste fietsers aan bij Agneta en in de daarop volgende uren was het een grote, maar gezellige drukte in de molen. Natuurlijk werd er gezaagd, zodat de bezoekers dit historisch stukje techniek zelf konden ervaren. Al dan niet voorzien van een drankje of een bratwurst en onder begeleiding van de Brenn'taler Spatzen konden de fietsers gezeten op een boomstam ook even uitrusten. Een dergelijke grote groep bezoekers in een paar uur tijd door de molen leiden vraagt natuurlijk om enige extra organisatie, maar Gerrit, Gerard, Jelle, Judith, Bram en Lou hebben alles in goede banen weten te leiden. Te beginnen met Gerard als de verkeersregelaar om de grote stroom fietsers in goede banen te leiden. Dan Lou en Gerrit en Bram bij de zaag, Jelle op de stelling en op de weg naar buiten Judith die nog wat informatie kon geven en die middels de merchandising probeert om de kas van de Stichting wat te spekken.

Onderstaande foto's geven een beeld van deze dag.
boerderij fietstocht 2011 drukte
Het was gezezellig druk.

boerderij fietstocht 2011 Brenn'taler Spatzen
Brenn'taler Spatzen zorgen voor de muzikale ondersteuning.

boerderij fietstocht 2011 aandacht voor het zagen
Gerrit en Lou aan de zaag; geboeid kijken de bezoekers toe.

boerderij fietstocht 2011 Bram geeft uitleg
Vol aandacht luistert men naar Brams deskundige uitleg.

boerderij fietstocht 2011, Judith
Judith neemt de merchandising voor haar rekening.


april 2011 Mallejan.

Na een lange, lange reeks van schoren zagen (waaronder twee stuks voor Agneta) was er zaterdag 16 april een keer geen zaagwerk.
Bennie had de afgelopen weken weer flink wat werk verzet voor de Mallejan en met het prachtige voorjaarsweer was er dus mooi gelegenheid de losse delen van de Mallejan voor het eerst in elkaar te zetten.
Op onderstaand foto's krijgt U een beeld hoe het er nu uitziet. De komende tijd is er nog het nodige werk te verzetten. Zo zal onderandere de Mallejan afgelakt worden, de zeskantmoeren zullen worden vervangen door vierkante moeren en er moet nog wat ijzerwerk worden aangebracht.
lange schoren
lange schoren(C)2003-2024 Stichting Vrienden van de Molen 'AGNETA' - DJW Lobeek