Nieuwsarchief 2007 - 2010: eerder geplaatste berichten.

September 2010: lange schoren.

Voor iedereen die wil zien hoe er met het zaagraam in de molen gezaagd wordt is er nu volop gelegenheid dit te bekijken. In de afgelopen maanden hebben we al verschillende lange schoren gezaagd en ook voor de komende weken staan er nog wekelijks wat op de planning.

Deze schoren hebben een lengte vanaf ca. 12 meter tot wel een 17 meter.

U bent op zaterdag van harte welkom op de molen om dit zelf te komen bekijken. lange schoren

Lange schoor van 17 meter in de maak; een imposant stukje zaagwerk.Voor een uitleg hoe een dergelijk lange schoor wordt gezaagd zie de pagina met de techniek van het zagen.

lange schoren

29 april 2010 Marcel 50 jaar !!!

Marcel, namens de Vrienden, van harte gefeliciteerd met je 50ste verjaardag.

Daarvoor mag de molen wel in de vreugd.

17 april 2010 Agneta in vreugd: molenaars geslaagd !

En nu hebben we een goede reden de molen in de vreugdestand te zetten. Twee van onze vrijwilligers, te weten Lou Banda en Nico Heinen, zijn vrijdag 16 april geslaagd voor het landelijk examen vrijwillig molenaar.
Op de molen De Prins van Oranje in Bredevoort hebben beide heren de examencomissie van De Hollandsche Molen laten zien dat ze de kennis en vaardigheid bezitten om op verantwoorde wijze molens te laten draaien. Proficiat !

De Stichting vrienden van de molen 'Agneta' kan nu een beroep doen op zes molenaars.
Vier uit "eigen kweek": Wim Lobeek, Gerard Effting, Lou Banda en Nico Heinen
en de twee molenaars die van verre kwamen: Geert Buys en Jelle Wierda

24 maart 2010 Agneta opnieuw in rouw

Wegens het overlijden van Evert Postel, molenaar van de Zwiepse Molen, is Agneta opnieuw in de rouwstand gezet. Evert Postel is 23 maart j.l. op 80-jarige leeftijd overleden.

16 maart 2010 Agneta in rouw.

Vanwege het overlijden van Appie te Lintum is de Agneta in de rouwstand gezet.

Appie te Lintum was voormalig eigenaar van molen de Bataaf in Winterswijk. Daarnaast was hij bestuurslid van de stichting de Bataaf en beoogd molenaar van de molen na de opening in Mei.

Helaas mocht hij de voltooing van de restauratie niet meer meemaaken.

december 2009 Malle Jan.

Na de Malle Jan opnames die in 2007 zijn gemaakt voor de film (zie nieuwsarchief 2007) ontstond de wens om zelf ook een Malle Jan te bouwen. En nadat achter de houtzagerij de resten werden gevonden van een Malle Jan die ooit bij de molen is gebruikt, was het besluit snel genomen. Wij zouden deze Malle Jan weer in oude glorie herstellen.
Van de resten was eigenlijk alleen nog een deel van het ijzerwerk bruikbaar. Al het houtwerk was inmiddels zo goed als vergaan. En dus waren er ook geen wielen. We hebben nog even overwogen om zelf nieuwe wielen te gaan maken, maar dat idee hebben we uiteindelijk laten varen. Toen er op Marktplaats een paar prachtige wielen te koop werden aangeboden hebben we die aangeschaft en daarmee was het startsein voor het herstel van de Malle Jan gegeven.

Inmiddels is er het nodige werk verzet en begint de Malle Jan vorm te krijgen.

malle jan


malle jan

3-10-2009 Krom voeghout.

Kan het nog veel krommer ?

Zaterdag 3 oktober is er door de vrijwilligers een krom voeghout gezaagd. Nu hebben we dat wel vaker gedaan, maar zo krom als deze zaterdag maken we ze maar zelden. Figuurzagen maatje XXXL.
Op de foto de vrijwilligers die deze zaterdag op de molen aanwezig waren v.l.n.r.:
Bram te Brake, Jelle Wierda, Gerrit Hengeveld , Wim Lobeek en Bennie Reindsen.

krom voeghout

22-08-2009 model wipmolen Noorderloos

Louis Sterkenburg uit Hilversum heeft in ongeveer 2 jaar tijd een werkelijk schitterend 1:10 model gebouwd van de Boterslootse molen in Noordeloos.
Dit model staat sinds zaterdag 22 augustus opgesteld in de bezoekersruimte van Agneta. Met een deel van de bekleding van het bovenhuis en de ondertoren losgenomen is op een prachtige manier de werking van de wipmolen te zien.

model wipmolen Noordeloos; Louis Sterkenburg

mei 2009: Cultureel Erfgoed project basisscholen Ruurlo.

Om de ruurlose jeugd kennis te laten maken met het cultureel erfgoed is, in een samenwerking tussen Arjen van Gijssel, de Culturele Commissie van de basisscholen in Ruurlo en het bureau Edu-Art, het project ontwikkelt "Joost van Heeckeren vertelt".

Onderdeel van dit project was een bezoek aan de molen Agneta voor de kinderen uit de groepen 3, 4 en 5. Maar liefst 235 kinderen zijn in de maand mei op molen geweest.
Zowel kinderen, als ook de vrijwilligers van de molen zijn hierover zeer enthousiast. Een fantastisch project en wij doen de volgende keer graag weer mee.

Kinderen bedankt voor de mooie tekeningen !

30-3-2009 Afscheid meester Bert Kettelerij

Bert Kettelerij neemt na 36 jaar les te hebben gegeven aan de Kerst Zwartschool afscheid van het onderwijs. De laatste dagen die hij nog met zijn klas doorbrengt staan in het teken van dit afscheid.
Maandag 30 maart werd 's ochtends eerst de Roekoe-tocht gelopen met de hele klas. 's Middag bracht Bert met zijn vrouw en zijn hele klas een bezoek aan de molen. De middag kan niet meer stuk met limonade, chips, de film over de molen en natuurlijk met z'n allen tot helemaal bovenin de kap van de molen. Best een beetje eng zo hoog, maar wat heb je dan een mooi uitzicht over Ruurlo.

Hierbij wat foto's van dit bezoek (klik op de foto voor een groter formaat).

de klas is van school naar de Agneta gewandeld bovenin de kap van de molen samen de film bekijken uitzicht over Ruurlo vanuit de kap

18 december 2008: bezoek Noletmolen, Schiedam

Op uitnodiging van en samen met de vrijwilligers van de Bronkhorster Molen hebben we op 18 december j.l. in Schiedam de molen Nolet bezocht. De molen is onderdeel van de jeneverstokerij Nolet. Het is eigenlijk een moderne windturbine in een oud-hollands jasje.

4-10-2008 Bezoek donateurs Bronkhorstermolen

Zaterdag 4 oktober brachten donateurs, bestuursleden en vrijwilligers van de Bronkhorstermolen een bezoek aan Agneta. Daar konden ze eerst zien hoe een krom voeghout werd gezaagd. Aansluitend werd de film van Jos Maessen vertoond.
Een verslag vindt U op de website van de Bronkhorstermolen (zie 'actueel') met daarbij ook de nodige foto's.

Extra zomeropening voorbij

Ook dit jaar was de molen in de maanden juli en augustus weer elke zaterdag geopend. De toeloop was iets minder dan vorig jaar, maar we mochten toch enkele honderden bezoekers welkom heten. Er is in deze weken ook zoveel mogelijk gezaagd; o.a. een aantal eiken balken en twee lange schoren (douglas) met een lengte van 14 meter. Voor zaterdag 23 augustus stond er een lange spruit (30 cm vierkant) op het programma. De eik die hiervoor gezaagd moest worden had een lengte van bijna 15 meter. En met een geschat gewicht van 4 ton moest de boom met iets zwaarder materieel dan voor ons gebruikelijk is op de zaagslede worden gelegd. De klus kon niet op 1 zaterdag geklaard worden, dus is op 30 augustus het karwei afgemaakt.
(klik op de foto's voor een groter formaat.)

10-5-2008 Molendag 2008

Dit jaar hebben we als extra activiteit tijdens molendag dhr. Smit ingehuurd die liet zien dat er met de motorzaag nog wel heel wat meer gedaan kan worden dan het afkorten van hout. Met ogenschijnlijk groot gemak wist hij de meest fraaie sculpturen uit de boomstammen te zagen.


Ondertussen werd er in de molen ook gezaagd, maar dan iets van een heel ander kaliber. Een krom voeghout, dat is zoiets als figuurzagen in het groot.


Het zaagraam maakt van de boomstam een krom voeghout.

9-5-2008 Opening ontvangstruimte / Première film

Vrijdagavond 9 mei was het dan eindelijk zover: de opening van de ontvangstruimte en de première van de film die Jos Maessen met zijn filmploeg over Agneta heeft gemaakt. In aanwezigheid van een groot aantal genodigden, waaronder natuurlijk onze donateurs, opende de voorzitter van de Stichting, Lou Banda de avond met een korte inleiding. Daarbij werd Jos Maesssen speciaal bedankt voor het maken van de film over Agneta. Vervolgens werd de min of meer officële openingshandeling verricht door Derk van de mölle (Derk Woerts).
Iedereen kon daarna zelf de ontvangstruimte bekijken. Hier werd ook de film van Jos Maessen voor het eerst officieel aan het publiek vertoond. De gasten waren vol lof en aan het eind van elke vertoning klonk dan ook een daverend applaus voor Jos.

Vorig jaar april zijn we gestart met de verbouwing van de zolderruimte boven de zaagslede. Doel was hier een ontvangstruimte in te richten waar we groepen bezoekers zouden kunnen ontvangen en waarin we tevens ruimte zouden hebben voor het inrichten van een kleine expositie.
Daarnaast wilden we graag een film over de activiteiten in de molen die we aan de bezoekers kunnen vertonen als er niet gezaagd wordt. Toen Jos Meassen zich ruim een jaar geleden meldde met de vraag of we het leuk zouden vinden als hij een documantaire over Agneta ging maken, hoefden we daar niet lang over na te denken.

En nu is het dan zover: een prachtige ontvangstruimte waarin we o.a. een zeer fraaie film over de molen Agneta kunnen laten zien.


April 2007: de verbouwing begint met het vernieuwen van het dak.


Mei 2008: de genodigden bijeen voor de opening.


Jos Maessen wordt bedankt voor de film die hij gemaakt heeft.


Derk verricht de opening.


De film wordt vertoond in de zojuist geopende ontvangstruimte.

27-2-2008 TV-opname Omroep Gelderland

Woensdag 27 april zijn er door Omroep Gelderland TV-opnames gemaakt op de molen. Marlies Claasen kwam voor haar programma De Tien van Marlies op bezoek bij Agneta om daar met eigen ogen te zien hoe er al bijna 100 jaar met de molen gezaagd wordt. Er stond die dag een stevige wind, zodat Bennie ook echt op windkracht kon zagen. Ondertussen gaf hij deskundig uitleg aan Marlies, die zelf ook af en toe de handen uit de mouwen stak. Het kan niet anders of het moet een prachtig stukje TV zijn geworden :-)

De uitzending zal zijn op donderdag 13 maart. Allemaal kijken dus !

9-2-2008 Toelatingsexamens op Agneta

Deze zaterdag was werden er op de molen toelatingsexamens afgenomen voor een drietal molenaars in opleiding. De kandidaten haddden 6 weken de tijd gekregen om zich vertrouwd te maken met Agneta en moesten vandaag laten zien dat ze voldoende vaardigheid en kennis hebben om later dit jaar voor het landelijk examen op te gaan.

Twee van de kandidaten, te weten Frans Wopereis (molen Hermien, Harreveld) en Marcel Pot (de Warkense Molen, Warnsveld) wisten de examencommissie te overtuigen en mogen nu dus op voor het landelijk examen. De derde kandidaat moest helaas worden afgewezen.

Namens de Vrienden van Agneta feliciteren we Frans en Marcel met het behaalde resultaat en wij wensen ze alvast heel veel succes voor het landelijk examen dat straks volgt.

Op de foto hieronder zien we Frans Wopereis die zijn kunnen toont aan de heren van de examencommissie.

Expositieruimte

Het werk aan de ontvangst-/expositieruimte gaat tussen de bedrijven door gewoon verder. Met name Bennie en Gerrit zijn voornamelijk volop bezig met het timmerwerk in de ruimte zelf, terwijl Gerard ondertussen met de trap begonnen is.


Nieuwe zeilen

Op de valreep van 2007 hebben we de molen nog van een paar nieuwe zeilen voorzien. De oude zeilen werden wat sleets, dus werd zeilmaker Marc Crins opdracht gegeven een paar nieuwe molenzeilen te maken. De nieuwe zeilen zijn uitgevoerd in WK77 kunststofdoek.

met dank aan Willeke Konink voor de foto's

de oude zeilen zijn eraf gehaald
de oude zeilen zijn eraf.

de oude zeilen zijn eraf gehaald
Frans (m.i.o. Harreveld) kan zo vlak voor zijn proefexamen
een keer een nieuw zeil ophangen. Het korte halstouw
door Frans vastgezet. Marc Crins kijkt toe.


de oude zeilen zijn eraf gehaald
Het lange halstouw vastmaken.

de oude zeilen zijn eraf gehaald
Zwichtlijnen en linkeronderhoektouw vastmaken.

de oude zeilen zijn eraf gehaald
De litsen moeten nog iets strakker gezet worden.

8-9-2007 Monumentendag 2007

Het was deze zaterdag gezellig druk op de molen. Na een wat moeizame start - het weer was ook wat grijs en miezerig - kwam tegen tienen de bezoekersstroom op gang. Intussen lag er een boom op het zaagraam om tot planken verzaagd te worden.
Naar schatting hebben een honderdtal personen deze dag de molen bezocht.

1-9-2007 Zomeropening voorbij.

Evenals vorig jaar was de molen ook dit jaar in Juli en Augustus weer elke zaterdag geopend. Nagenoeg elke zaterdag is er ook gezaagd. Vele honderden bezoekers wisten de weg naar de molen te vinden, waaronder vele toersiten. Wij, als groep vrijwilligers, zijn dan ook bijzonder tevreden met de extra openstellingen

U bent vanaf nu natuurlijke van harte welkom op de molen op onze regulier openingszaterdagen (2e en 4e zaterdag van de maand). De molen is open van 9:00 tot 16:00 uur; het zagen is meestal van ~10:00 tot 15:00 uur.

28-7-2007 Ontvangstruimte; werk in uitvoering.

Eigenlijk hadden we vorig jaar al met de werkzaamheden willen beginnen, maar o.a. asbest in het dakbeschot zorgde voor de nodige vertraging. Maar inmiddels is het er dan toch van gekomen: er wordt gewerkt aan de verbouwing van de zolderruimte boven de zaagslede. Deze ruimte willen we inrichten als een ontvangstruimte voor de bezoekers van de molen. Hier kunnen we onder andere de documentaire vertonen die Jos en Frans momenteel maken (zie bericht hieronder) en een kleine expositie inrichten over molen-gerelateerde onderwerpen.
Het dak is ondertussen geheel vernieuwd, er is een nette vloer aangebracht op de zolderverdieping, de spanten zijn 'ingepakt', ....... . De zelf-gezaagde trapdelen liggen al geruime tijd klaar om tot een complete trap in elkaar gezet te worden, zodat de zolder ook bereikbaar is.

6 en 7-10-2007 Atelierroute 2007

logo atelierroute Annelies en Aniek Elburg zullen in het kader van Atelierroute 2007 exposeren in de molen. Annelies toont haar quilts en Aniek haar tekeneningen.
Zaterdag 6 en zondag 7 oktober van 11 tot 17 uur.
14-4-2007 tik, tik, tik, tik,tik,tik,tik, tik, tik, .......

Het monotone getik van de bilhamer die neerkomt op de steen was ook afgelopen zaterdag weer de hele dag te horen. Vaags heeft 3 blauwe zestiender stenen bij de molen gelegd die door de vrijwilligers van een scherpsel worden voorzien. Met name Geert Buys heeft al menig uurtje zitten billen. Houdt de moed erin: nog maar zo'n 180 uitslagen te gaan !

8-4-2007 Boomslepen met de Malle Jan.

Al een aantal maanden zijn Jos Maessen en Frans Hulsbergen bezig om een documentaire te maken over de molen Agneta en de werkzaamheden die er worden uitgevoerd, zoals molenaarswerk, het zagen en het malen. Jos en Frans zijn amateurfilmers die dit puur voor hun plezier doen, maar daarbij kwalitatief goed werk nastreven.
Als onderdeel van de documentaire is vandaag gefilmd hoe in vroegere tijden met hulp van een zogenaamde Malle Jan het gekapte hout uit het bos werd gesleept.
Een team, onder leiding van Willem van Ommeren uit Brummen, was met twee paarden en een Malle Jan naar het 't Rijkenbargse bos gekomen om daar op de ouderwetse manier een eik uit het bos te slepen. Via deze link meer fotos van deze bijzondere gebeurtenis.
De film zal t.z.t. vertoont worden in de ontvangst- en expositieruimte die we dit jaarop de zolder boven de zaagslede willen realiseren.

5-4-2007 Testdag Bolwerksmolen

Een 4-tal vrijwilligers van Agneta heeft vandaag gezaagd op de Bolwerksmolen in Deventer. Op nog wat kleine werkzaamheden na, is de restauratie afgerond.

Bennie Reindsen en Geert Buys hadden onlangs ieder al één van de zaagramen ingezaagd. Vandaag was het de bedoeling om, samen met molenmaker Vaags , met 2 of 3 zaagramen gelijktijdig te zagen, de winderij te gebruiken, de molen een dag te laten draaien, ..... kortom: te laten zien dat alles naar behoren werkt.
Dat bleek het ook inderdaad te doen. Gerben Vaags had zelf een aantal bomen meegebracht en na wat voorbereidend werk kon het echte zagen beginnen. Onder het toeziend oog van o.a. de gemeente Deventer, de architect en de St. de Overijsselse Molen zijn er op de twee buitenste zaagramen zonder problemen twee balken gezaagd van ~ 4.50 m lang en 0.20 m vierkant. Helaas was de wind te wisselvallig om 'op de wind' te zagen, dus de molen heeft de hele dag voor de prins gedraaid.

Binnenkort zal er een tweede test-dag zijn waarop er met alledrie de zaagramen gezaagd gaat worden. Mogelijk dat daaraan ook weer een paar vrijwilligers van Agneta hun steentje zullen bijdragen.

2-4-2007 Expositie Bibliotheek Ruurlo

In het kader van Het Jaar van de Molens heeft de Stichting een bescheiden
molen-expositie ingericht in de bibliotheek van Ruurlo. Naast wat algemene informatie over de historie van molens en over de verschillende molentypes, zijn er ook modelmolentjes te zien, molenboeken, schoolplaten, een rondsel, fotos van de Berkellandse molens, ........
De expositie is tot 5 mei tijdens de openingstijden van de Bieb te zien.(C)2003-2024 Stichting Vrienden van de Molen 'AGNETA' - DJW Lobeek