Nieuwsarchief 2014-2016 : eerder geplaatste berichten.

28 december 2016: Beste wensen.

Het molenjaar is weer ten einde. Namens bestuur en vrijwilligers wensen we iedereen het allerbeste voor 2017.
kerst 2016

augustus 2016: druk op de molen.

Terwijl de websitebeheerder op vakantie was, was de molen gewoon elke zaterdag geopend. In de afgelopen weken is er het nodige gebeurd.
Ten eerste hebben de vrijwillgers onderhoud uitgevoerd aan de voorkant van de schuren. De windveren zijn vernieuwd. Daarna is alles aan de voorkant weer netjes in de verf gezet: windveren, deuren en luiken. Ziet er weer een stuk beter uit.
voorkant schuren geschilderd

En ook dit jaar is er weer een groep bewoners van de Bundeling op bezoek geweest.
bezoek bewoners Bundling 2016

En dan kregen we ook nog onverwacht bezoek van groep (zeer) oude FORD automobielen en hun bestuurders. Het oudste voertuig was al al ruim honderd jaren oud.
oude fordjes op bezoek

juli 2016: we kunnen weer even vooruit.....

Met al dat zagen 's zaterdags neemt de houtvoorraad natuurlijk flink af. Gelukkig wordt er af en toe weer een nieuwe partij stammen aangevoerd, zodat we daarop niet stilvallen. Deze week is er douglas geleverd, waarvan we weer de nodige balken kunnen zagen.
Wat is douglashout ?

....... de eerlijkheid gebied me te zeggen dat de mannen van Houtzagerij 'Agneta' toch echt de meeste stammen weg werken :-))
levering nieuwe voorraad hout

juli 2016: zaagraam zaagt weer.

De afgelopen weken heeft het zagen helaas stilgelegen als gevolg van een breuk in de verbinding van de wuifelaar met het zaagraam. Afgelopen week heeft Martijn Vaags dit weer keurig gerepareerd en dus konden we vandaag weer zagen. Meteen maar een forse balk (vierkant 31 cm, lang 8.60 meter). En omdat het deze zaterdag ook nog eens redelijk weer was, waren er ook weer behoorlijk wat bezoekers. Weer een leuke zaterdag voor de vrijwilligers.
zaagraam gerepareerd

8 mei 2016: de Giro d'Italia raast langs de molen

En daar was het uiteindelijk allemaal om te doen. Even na half drie vanmiddag passeerde de kopgroep met daarin Maarten Tjallingii de molen om even later gevolgd te worden door het peleton. Menig buitenlands persfotograaf stopte even om een paar foto's te schieten van Agneta in het roze.
En toen was het alweer voorbij...... tijd om op te ruimen.
Agneta goes Giro Agneta goes Giro
Agneta goes Giro

april 2016: Agneta goes Giro

Agneta goes Giro
Op 8 mei rijdt de Giro door Ruurlo. Agneta geeft kleur aan dit evenement door o.a. de zeilvoering aan te passen aan de kleur van de Giro: ROZE. Op zaterdag 16 april as worden de traditionele bruine zeilen vervangen door roze zeilen. Wil je zien hoe dit vervangen van zeilen gaat? Kom dan langs om te kijken en te leren.
Bericht overgenomen van Facebook Stichting vrienden van de molen'Agneta'
Agneta goes GiroAgneta goes Giro

april 2016: weer volop aan het zagen.

We hebben de afgelopen maanden weer volop gezaagd. Vrijwel elke zaterdag is er een boom tot balk en planken verzaagd. Voor de molen in Dijkerhoek hebben we schoren gezaagd. De mannen van Vaags hebben deze inmiddels netjes geschaafd en van een laagje verf voorzien.
Kom gerust eens langs op zaterdag om te kijken naar het zagen. We hebben weer ons zomerrooster waarbij we zaterdag tot 16:00 uur open zijn. Het zagen is meestal rond 15:00 uur klaar (we moeten tenslotte de boel ook nog opruimen), dus kom wel op tijd.


10 februari 2016: Agneta in rouw.

En opnieuw staat Agneta in de rouw. Gisteren ontvingen we het droevige bericht dat Hermien Wolterink-Domhof op 92-jarige leeftijd is overleden. Hermien is naamgeefster van de molen 'Hermien' in Harreveld. Voor zowel Gerard als ook Wim is dit een examenmolen geweest. Ook later hebben wij nog wel eens als gast-molenaar de molen 'Hermien' laten draaien. We denken met veel plezier terug aan de altijd weer gastvrije ontvangst, waarbij er steevast geluncht werd in de keuken van Hermien met een kop zelfgemaakt soep. Voor de molenaar was altijd die stoel aan tafel gereserveerd die direct uitzicht op de molen gaf.
Ons medeleven gaat uit naar de familie van Hermien.12 januari 2016: Agneta in rouw.

In verband met het overlijden van Jan Heijdra, 11 januari j.l., staat de molen in de rouwstand.
Jan Heijdra's hele werkzame leven stond in het teken van molenbouw. Hij was van april 1964 tot september 1991 werkzaam als molendeskundige bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. Ook na zijn pensioen bleef hij zich bezighouden met molens. Zo bouwde hij onder meer nog twee molens in Brazilië in de kolonie Hollambria.
Onze deelneming gaat uit naar de familie Heijdra.

19 december 2015: wij hebben ons molenjaar afgesloten.

Vandaag nog een laatste balk gezaagd en daarna de kerstster weer in het bovenste end gehangen. Voor de vrijwilligers van de molen 'Agneta' zit 2015 er weer op. Wat minder gedraaid dit jaar, maar daarentegen wel veel gezaagd (zie grafiek).

Namens bestuur en vrijwilligers wensen wij iedereen Fijne Kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar.
kerst 2015

november 2015: lange schoren zagen

In de afgelopen weken zijn er weer verschillende lange schoren gezaagd met het zaagraam van de molen. Naar we hebben begrepen was deze 15 meter lange lariks schoor voor de molen in Ochtrup (D) voorlopig de laatste van dit jaar.
De komende zaterdagen worden er waarschijnlijk nog wel een aantal kortere balken gezaagd.
lange schoor Ochtrup lange schoor Ochtrup molen Ochtrup
En op de laatste foto het resultaat: de nieuwe schoren aan de molen in Ochtrup.

8 september 2015: bezoek bewoners de Bundeling

Een groep van 17 bewoners van verpleeg- en verzorgingshuis de Bundeling, begeleid door even zovele vrijwilligers, hebben dinsdag 8 september de molen Agneta bezocht. Deze groep heeft, voor zover het weer dat toeliet, in de zomermaanden wekelijks op dinsdagavond een wandeling gemaakt. Als afsluiting van dit seizoen ging de wandeling deze keer naar de molen.

Men kon de molen bezichtigen en, wie daartoe in staat was heeft de trappen naar de stelling beklommen. Daarna is de hele groep weer richting de Bundeling vertrokken, waar vrijwiligers van de molen een inleiding over de molen hebben gehouden en onze film hebben vertoond.
Menigmaal werd de opmerking gemaakt: “ ik woon nu al meer dan 70 jaar in Ruurlo en ben nog nooit in de molen geweest”.
Al met al was het voor iedereen een bijzonder geslaagde avond.
bezoek de Bundeling

13 juni 2015 Donateursmiddag.

Als dank voor de steun die we krijgen van onze donateurs hebben we deze uitgenodigd voor een gezellig uitje. Om half twee gingen 40 donateurs met de bus naar het botenhuis van de Berkelzomp in Eibergen.
Daar werd de groep in twee-en gesplits: de eerste groep kon meteen aan boord van de berkelzomp om af te varen richting Mallumsche Molen, terwijl de tweede groep in het botenhuis een expositie over de Berkel kon bekijken. Terwijl de eerste groep de Mallumsche Molen kon gaan bezichtigen, keerde de boot terug om de tweede groep op te halen.Nadat ook de tweede groep was aangekomen bij de Mallumsche Molen werd gezamelijk de kruidentuin bezocht.
Vervolgens ging het naar het Muldershuis om nog even rustig te genieten van een drankje en een heerlijk buffet. Om half zes ging het hele gezelschap weer richting Ruurlo. Een geweldig leuke middag waar zowel donateurs, als ook vrijwillgers volop van hebben genoten.

Voor een foto-impressie van deze middag hier klikken

juni 2015 Vriendjes van Agneta.

Niet alleen de vrijwilligers zijn gefacineerd door de molen, maar ook een aantal jonge bezoekers komt zeer regelmatig even langs op de molen omdat ze dat zo mooi vinden. Reden voor ons om deze jonge bewonderaars in een Agneta molentenue te steken. Voor ons ook fantastisch om te zien hoe deze jongens altijd weer genieten als ze op de molen zijn.
Hopelijk geldt hier ook het gezegde: wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.11 mei 2015 Agneta in rouw: Jan Nieuwenhuis overleden.

Vandaag kregen we het bijzonder trieste bericht dat Jan Nieuwenhuis, vrijwilliger op de molen Agneta, is overleden.
Jan was al geruime tijd ziek maar heeft zich, zolang zijn gezondheid het enigzins toeliet, altijd met bewonderenswaardig enthousiasme ingezet op de molen.
Jan was altijd goedgehumeurd. Meestal was hij in de buurt van het zaagraam te vinden om daar te helpen met het verzagen van bomen tot balken

Namens de Stichting vrienden van de molen 'Agneta' onze oprechte deelneming aan de familie van Jan.


4 april 2015 Gild Fryske Mounders op bezoek.

Vandaag mochten we op de molen een zestig-tal Friese molenaars ontvangen. Het Gild Fryske Mounders, dat in Friesland de opleiding tot vrijwillig molenaar verzorgd, was de organisator van deze excursie langs een aantal Gelderse molens.
Altijd weer leuk zo'n grote groep enthousiaste molenliefhebbers. Allemaal op de foto, inclusief onze eigen Jelle.

excursie Gild Frysk Mounders

28 maart 2015 Gladheidsbestrijding op de stelling.

Met het oog op de veiligheid van bezoekers en vrijwilligers is er vandaag een extra strook gaas aangebracht op de stellingplanken om de gladheid tegen te gaan. Zeker na de wintermaanden kunnen de stellingplanken bijzonder glad zijn. De extra strook gaas zorgt ervoor dat de stelling weer goed begaanbaar is.
Op de voorgrond Frederik van der Vecht, die de uren voor zijn Maatschappelijke Stage op de molen heeft ingevuld. gaas op de stelling

21 maart 2015 Informatiebord onthuld.

Het stond al jarenlang op ons wensenlijstje: een informatiebord bij de molen waarop de belangrijkste gegevens vermeld staan. Nu is het eindelijk zover. De molen is ruim honderd jaar het bezit geweest van de familie van Heeckeren van Kell en is vernoemd naar Freule Johanna Mauritia Agneta van Heeckeren van Kell. Het leek ons daarom gepast dat het informatiebord te laten onthullen door de Baron en Barones van Heeckeren van Kell.
En zo geschiedde deze morgen.
onthuling informatiebord onthuling informatiebord

Fijne Feestdagen

Bestuur en vrijwilligers van de Stichting vrienden van de molen 'Agneta' wensen U hele fijne Feestdagen.En hopelijk tot ziens op de molen in 2015. molen Agneta in kerstsfreer 2014

december 2014 Zeven nieuwe vrijwilligers.

Na de oproep in het weekblad Contact en onze presentatie op de Ruurlose braderie, hebben zich maar liefst zeven nieuwe vrijwilligers aangemeld. Daar zijn we natuurlijk onzettend blij mee. Alle nieuwe vrijwilligers zijn inmiddels vol enthousiasme begonnen aan de opleiding voor vrijwillig molenaar. De groep vrijwilligers is daarmee gegroeid tot zestien personen !
nieuwe vrijwilligers molen Agneta
Op de foto v.l.n.r. Mark van de Kemp, Pablo Tortolero, Henk Deunk, Bert de Jong
Ester Tortolero, Aart Wierenga en Gerrie Klein Falckenborg

6 december 2014 Gerrit 80 jaar.

Gerrit Hengeveld, al sinds 2005 als vrijwilliger nauw betrokken bij de molen, heeft deze week de respectabele leeftijd van 80 jaar bereikt.
Dat willen we natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan en daarom hebben we afgelopen zaterdag een klein feestje gevierd op de molen.
Gerrit helpt nog altijd volop mee met alle voorkomende werkzaamheden op de molen, maar is, als er gezaagd wordt, steevast bij het zaagraam te vinden. Daar doet hij, ondanks zijn leeftijd, niet onder voor de andere vrijwillgers bij het vastzetten van de kneppels, het verleggen van de zomers of het opruimen van de schaaldelen.
Gerrit,.... van Harte Gefeliciteerd en we hopen dat we je nog vele jaren als Vriend van Agneta mogen begroeten !!!
Gerrit Hengeveld 80 jaar Gerrit Hengeveld 80 jaar

foto's Kees Ave

8 november 2014 Houtzagersgilde vergadert op molen Agneta.

Het Houtzagersgilde heeft zaterdag 8 november haar jaarlijkse bijeennkomst gehouden op onze molen.
Het Houtzagersgilde is een aparte afdeling van het Gilde van Vrijwillige Molenaars, waarin zich 18 zaagmolens hebben verenigd. Doel is door uitwisselen en vastleggen van kennis het ambacht van houtzager te behouden.

Een dertigtal vertegenwoordigers van de verschillende houtzaagmolens waren deze zaterdagmorgen uit het hele land naar Ruurlo gekomen. De vrijwilligers van Agneta demonstreerden het zagen van een lange schoor, hetgeen met grote interesse door de collega houtzagers werd bekeken.
Na de lunch volgde het 'serieuze' werk van de vergadering.
houtzagersgilde houtzagersgilde

18 en 25 oktober 2014 Zagen achtkantstijl.

De afgelopen weken hebben we ons bezig gehouden met het zagen van een 10.50 meter lange achtkantstijl.
Lange schoren, korte schoren, voeghouten recht of krom, staartbalken,,..... allemaal hebben we het al eens gezaagd, maar een achtkantstijl kwam niet eerder voor.
Nadat wij het grove voorwerk hadden afgerond, is de ruwe balk door de mannen van Houtzagerij 'Agneta' verder bewerkt tot de gevraagde afmetingen.
zagen achtkantstijl zagen achtkantstijl

Hendrik Gunnewick (Broer) overleden.

'Agneta' staat in de rouw. Hendrik Gunnewick is 15 oktober, twee dagen voor zijn 95e verjaardag, overleden.
Hendrik Gunnewick was van 1977 tot 1999 eigenaar van de molen 'Agneta',

Namens de Stichting vrienden van de molen 'Agneta' onze oprechte deelneming aan de familie Gunnewick.
Hendrik Gunnewick overleden molen in rouw

Derk Woerts weer terug op molen Agneta.

Derk Woerts, in Ruurlo waarschijnlijk beter bekend als Derk van de Mölle, was zaterdag 5 april weer even terug op zijn oude werkplek, de molen Agneta. Zo?n 50 jaar heeft Derk Woerts (84) op de molen gewerkt.

De vrijwilligers van Stichting Vrienden van de molen Agneta hadden Derk ?s morgens opgehaald om zijn molen nog eens te komen bekijken. Het werd een geslaagd bezoek. Tijdens de koffie vertelde Derk met glimmende ogen mooie verhalen over hoe het vroeger ging op de molen. Daarbij daverde de lach van de molenaars van nu regelmatig door de ontvangstruimte. Na de koffie wilde Derk toch nog graag de molen bekijken. Hij beklom langzaam de drie trappen naar de stelling. Onderweg wees hij aan door welk raam je vroeger op de kerkklok kon zien hoe laat het was. Dat kan nu niet meer, want de bomen tussen de molen en de Dorpskerk zijn hoger geworden.

Hij gaf blijk van een enorm oog voor detail, want hij zag precies wat er nog net zo was als vroeger en wat er was veranderd. Eenmaal op de onlangs vernieuwde stelling keek hij met grote belangstelling om zich heen naar het voor hem toch erg veranderde uitzicht. Hij wist nog precies wie waar woonde en hoe het uitzicht vroeger was. Toen kon je vanaf de stelling nog op de Nieuwe Weg kijken, die toen nog zandpad was. Derk Woerts liet zich ook uitgebreid informeren over de generator die de firma Vaags in de molen heeft geďnstalleerd om stroom op te wekken.

Na nog nagepraat te hebben met de vrijwilligers van dienst van de afgelopen zaterdag, werd dit zeer geslaagde bezoek afgesloten.

Derk Woerts
Derk bekijkt met Gerard of op de steenzolder alles bij het oude is gebleven.

Petra Welmerink

maart 2014 Onderhoud stelling afgerond.

In de afgelopen weken is er door de fa. Vaags hard gewerk aan het onderhoud van de stelling. Diverse liggers, schoren en stellingplanken werden vernieuwd. Het stellinghek werd compleet vernieuwd en daarbij meteen een klein beetje opgehoogd.
Agneta is er dus weer helemaal klaar voor om de bezoekers te ontvangen.

onderhoud stelling onderhoud stelling

Fijne Feestdagen !

Wij hebben de zagen voor dit jaar aan de kant gelegd en houden de molen even een paar weken gesloten.
Bestuur en vrijwilligers van de Stichting vrienden van de molen 'Agneta' wensen U hele fijne Feestdagen .
En wie weet tot ziens op de molen in 2014.

kerstster

Tekening Agneta.

De buurvrouw van de molen, Annie Kok, stuurde ons deze foto van een tekening op linnen die zij gemaakt heeft. De tekening geeft de winterse sferen weer van februari 2013.
Annie bedankt.
tekening Annie Kok

7 december Geslaagd !

Nico Veldkamp uit Lochem, Hans Hakvoort uit Zeddam en Andre Koning uit Aalten zijn afgelopen zaterdag 7 december geslaagd voor het toelatingsexamen. Allen slaagden glansrijk en kunnen zich nu opmaken voor het landelijk examen.
Joop Speet, die aanvakelijk ook het toelatingsexamen zou afleggen, moest op het laatst om gezondheidsredenen helaas verstek laten gaan.(C)2003-2021 Stichting vrienden van de molen 'Agneta';DJW Lobeek